ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ ΟΠΛΟΥ

  • Δύο φωτογραφίες έγχρωμες μικρές.
  • Πιστοποιητικό από Ιατρό Παθολόγο ή Ψυχίατρο στο οποίο θα πιστοποιείται η ψυχική και σωματική σας ικανότητα για την αγορά πυροβόλου όπλου.
  • Παράβολο των 3,00 ευρώ που εκδίδεται από τον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Po...

Φορέας Δημοσίου

Δημόσιας Τάξης Π.τ.Π. /Ελληνική Αστυνομία

Κατηγορία Παραβόλου

Όπλα - Εκρηκτικά - Είδη Πυροτεχνίας

Τύπος Παραβόλου

[6190] Άδεια αγοράς αρ.11 Ν.2168/1993

Στη συνέχεια αφού τυπώσετε το e-παράβολο το πληρώνετε στις περισσότερες τράπεζες.

  • Αίτηση που συμπληρώνεται στο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής που διαμένετε, στο οποίο θα υποβληθούν όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση αγοράς από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας δεν απαιτείται το πιστοποιητικό ιατρού.

Δεν απαιτείται επίσης ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου για τη χορήγηση αδείας αγοράς κυνηγετικού όπλου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου κυνηγετικού όπλου και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της αδείας αυτής.


ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ.

Μέσω ενός Σκοπευτικού Συλλόγου, μπορούν τα εγγεγραμμένα μέλη να αποκτήσουν άδεια κατοχής όπλου, που θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για την εξάσκηση στην σκοποβολή.

Προκειμένου ένας σκοπευτής να αποκτήσει πυροβόλο όπλο (πιστόλι ή τυφέκιο), απαιτείται να έχει λάβει μέρος σε 4 ή 6 (ανάλογα το διαμέτρημα του όπλου) επίσημους σκοπευτικούς αγώνες στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Στη συνέχεια αφού επιλέξει το όπλο που θα αγοράσει και λάβει μέσω του σκοπευτικού συλλόγου στον οποίο ανήκει την σχετική έγκριση - βεβαίωση αγώνων από την ΣΚ.Ο.Ε. υποβάλλει στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή της περιοχής του, την αίτηση για έγκριση αγοράς και κατοχής όπλου. Εφόσον εγκριθεί η αγορά του όπλου, ο σκοπευτής προκειμένου να διατηρήσει την σχετική άδεια θα πρέπει στη διάρκεια ενός έτους να συμμετέχει σε 8 επίσημους σκοπευτικούς αγώνες.

Οι άδειες κατοχής και χρήσης των Όπλων στην Ελλάδα καθορίζονται βάση του Ν.2168/93 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές Ύλες, εκρηκτικούς Μηχανισμούς κι άλλες διατάξεις» (Α΄ – 147) όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2334/95 (Α΄- 185), την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4325/93 (B'- 400) «Χαρακτηρισμός όπλων ως σκοπευτικών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης αδειών κατοχής όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων αυτών, υποχρεώσεις αθλητικών σωματείων, υπευθύνων σκοπευτηρίων και κατόχων όπλων σκοποβολής κλπ διατάξεις», και την ΚΥΑ 1016/60/6-δ΄/ΦΕΚ 69/2003, «Ανανεώσεις αδειών κατοχής όπλων, κλπ διατάξεις».

Με κάθε επιφύλαξη και σεβασμό προς το Νόμο, παραθέτουμε παρακάτω μερικά στοιχεία που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

  • [άρθρο 1] «...Σαν όπλα σκοποβολής θεωρούνται τα όπλα τα οποία προβλέπονται από τους κανονισμούς των αντίστοιχων Διεθνών Ομοσπονδιών και τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας [σ.τ.γ. ΣΚ.Ο.Ε.] της χώρας μας...»
  • [άρθρο 2] Για την αγορά και την κατοχή ΑΕΡΟΒΟΛΩΝ όπλων ΔΕΝ απαιτείται άδεια! Για την διάθεση, κατοχή και χρήση των εν λόγω όπλων ισχύουν οι αναφερόμενοι στις διατάξεις των άρθρων 6, 7 του Ν.2168/93 περιορισμοί.
  • [άρθρο 3] Για την αγορά και κατοχή λειοκάννων όπλων σκοποβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 8 του Ν.2168/93. Οι έχοντες Δελτίο Αθλητή-Σκοπευτή, σε ισχύ από την οικεία Ομοσπονδία, κάτοχοι τέτοιων όπλων μπορούν να τα μεταφέρουν για να συμμετέχουν σε προπονήσεις κι αγώνες»
  • [άρθρο 5] ... Η αγορά – κατοχή πυροβόλων ραβδωτών όπλων σκοποβολής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Ν2168/93 χορηγούνται σε Αθλητές σκοποβολής, που είναι κάτοχοι σε ισχύ Δελτίου Αθλητή της οικείας Ομοσπονδίας, στο πρόσωπο των οποίων δεν συντρέχουν οι αρνητικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 18 του Ν. 2168/93:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄:
Όπλα διαμετρήματος .22 , και Εμπροσθογεμή όπλα μαύρης πυρίτιδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄:
Ραβδωτά πυροβόλα όπλα, που χρησιμοποιούν φυσίγγια κεντρικής πυροδότησης. Για να αποκτήσει ένας ενδιαφερόμενος άδεια κατοχής όπλου κατηγορίας Α΄ πρέπει να έχει:

  • Δελτίο Αθλητή – Σκοπευτή σε ισχύ από την ΣΚΟΕ
  • Να γνωρίζει τους κανονισμούς του αθλήματος που θα εξασκείται, και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης του όπλου που θα προμηθευτεί.
  • Να έχει λάβει μέρος σε τέσσερις (4) τουλάχιστον επίσημους αγώνες με ραβδωτά πυροβόλα όπλα έξι (6) τελευταίους μήνες τουλάχιστον πριν υποβάλλει την αίτηση για άδεια αγοράς-κατοχής ραβδωτού πυροβόλου όπλου.
  • Το όπλο που θα προμηθευτεί να είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς του αγωνίσματος, που θα αθλείται και βάση εργοστασιακών προδιαγραφών, κατάλληλο για την άσκηση στο αγώνισμα σκοποβολής.
  • Άδεια κατοχής για περισσότερα από πέντε (5) όπλα σ’ αυτή την κατηγορία δεν χορηγείται.

Για να αποκτήσει ένας ενδιαφερόμενος άδεια κατοχής όπλου κατηγορίας Β΄ πρέπει να έχει:

  • Δελτίο Αθλητή – Σκοπευτή σε ισχύ από την ΣΚΟΕ
  • Να γνωρίζει τους κανονισμούς του αθλήματος που θα εξασκείται, και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης του όπλου που θα προμηθευτεί.
  • Να έχει λάβει μέρος σε έξι (6) τουλάχιστον επίσημους αγώνες με ραβδωτά πυροβόλα όπλα δώδεκα (12) τελευταίους μήνες τουλάχιστον πριν υποβάλλει την αίτηση για άδεια αγοράς-κατοχής ραβδωτού πυροβόλου όπλου.
  • Το όπλο που θα προμηθευτεί να είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς του αγωνίσματος, που θα αθλείται και βάση εργοστασιακών προδιαγραφών, κατάλληλο για την άσκηση στο αγώνισμα σκοποβολής.
  • Άδεια κατοχής για περισσότερα από δύο (2) όπλα σ’ αυτή την κατηγορία δεν χορηγείται.

Οι άδειες κατοχής εκδίδονται από την Διεύθυνση Ασφαλείας ή την Αστυνομική Διεύθυνση του τόπου της μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου.
Οι χορηγηθείσες άδειες θεωρούνται από την Υπηρεσία που τις εξέδωσε κάθε έξι (6) μήνες.
Οι άδειες χορηγούνται για τρία (3) χρόνια και ανανεώνονται με αίτηση του κατόχου (ενδιαφερομένου) στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη τους. Ειδικότερα για τους σκοπευτές απαιτείται επιπλέον βεβαίωση της Ομοσπονδίας ότι συμμετείχαν σε έξι (6) αγώνες για την κατηγορία Α΄ (για όπλα κατηγορίας Α΄) και σε οκτώ (8) αγώνες στη κατηγορία Β΄ (για όπλα κατηγορίας Β΄).
Οι οκτώ (8) αγώνες της κατηγορίας Β΄ μπορούν να καλύψουν και τις δυο κατηγορίες (Α΄ και Β΄).